Sajtómegjelenések - Coca-cola Testébresztő Aerobik Nap

Megjelenés: 2009

A Coca Cola Testébresztőn egy speciális aerobik mixszel állt színpadra Gáspár Kata. Erről az összeállításról és zalaegerszegi edzői munkájáról beszélgettünk.

Mi mindent mixeltél össze a programodban és miért éppen ilyen sorrendben?
A bemelegítés után táncos elemek következtek, ez a pulzus felemelését szolgálta, ugyanakkor jó hangulatot teremtett. Majd erősítés következett, ezzel a pulzus leesett, aztán boksszal zártam, itt ismét emelkedett a pulzus. A táncos részt kicsit túlméreteztem, az eredetileg tervezett koreográfiát egyszerűsítettem is, mert az valóban haladóknak szólt. A nagyobb teret igénylő mozgások pedig lehetetlenné váltak a zsúfoltság miatt. Az erősítésnél nem törekedtem magas ismétlésszámra, hogy kezdők is végigbírják. Ugyanígy a boksznál is egyszerűbb elemekből építkeztem, és váltogattam az oldalakat, hogy ne egyszerre kapjon nagy terhelést egy-egy izomcsoport.


Minden izomcsoportot megmozgattál, vagy voltak kiemelt területek?

Inkább a lábizmokra koncentráltam, a combfeszítő izmokat dolgoztattuk meg, de a farizmot is erősítettük. A fekvőtámaszokkal azért a karra is figyeltem. A statikus helyzetben megtartó gyakorlatok pedig a törzsizomzatot és a hasizmot is erősítették.

Tapasztalatod alapján milyen gyakorlatokat tartasz igazán hatásosak a comb, fenék és has formálásához?

Hatásosak a kitörések előre, hátra, mert az egész testsúlyt meg kell mozgatni. Az előre kitörés az egyik legveszélyesebb feladat, főként kezdők számára, mert az izomzat még nincs hozzászokva, ugyanakkor, ha valakinek a térdével gondja van, akkor nehéz előre, majd onnan visszalépni. Először széles terpeszben, majd szűkebb terpeszben végzett guggolással, oldal kitörésekkel erősítünk egy-két foglalkozáson át. Csak ezután ajánlom az előre kitörést.
A farizom formálására is a kitörés hátra az igazán eredményes. Ennél vissza kell emelni a testsúlyt. A kitörés hátra és a lábemelés ötvözése is hatásos gyakorlat.


A statikus hasizomgyakorlatok, tartásos gyakorlatok különféle testhelyzetben variálva nem olyan unalmasak, mintha valaki ötven felülést végez folyamatosan. Különféle pozíciókban végezve a feladatokat körbe lehet bombázni az egyenes és haránt hasizmokat. Változatosan terhelve egyszer a ferde, aztán az egyenes hasizmokat. Inkább kevesebb ismétlésszámmal dolgozzunk, hogy változatosnak érezzük az amúgy unalmasnak tűnő terhelést. Gyógytornászok véleménye, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a ferde hasizmokra, amelyek a törzset forgatják, és az egyenes hasizmok alsó részére, ami a szeméremcsontnál helyezkedik el. Az előre, hátrahajlásokkal a középső rész többször dolgozik, ritkábban forgunk, ezért ezek elgyengülnek.

Tánccal kezdtél, boksszal zártál. Az aerobik mix sokoldalúságodat mutatja.

A Fitness Companynál szoktam boksztanfolyamot tartani Kálmán Istvánnal. Két éve ugyan abbahagytam, de most úgy gondoltam, ez lesz a legjobb zárás. Ha valaki keményen csinálja a bokszot, akkor az nagyon fárasztó, sőt kimerítő. Egyrészt 150 feletti pulzussal dolgozunk, a rúgásoknál, ütéseknél az egész test mozdul, másrészt a zene 150-es bpm-mel eleve gyorsabb, mint egy erősítő vagy táncos órán. Őszintén szólva a vége felé már én is az utolsó öt percet mutató táblát vártam.


Zalaegerszegen élsz, ott dolgozol. Hogyan telnek ott a napjaid?

Tartok táncot, köredzést a problémás zónákra, gerincgimnasztikát, stepet, alakformáló órát, személyi edzést. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanítok. Most gyakorlat mellett elméletet is. Hétvégeken rendezvényekre járok, vagy a Fitness Companynál tartok tanfolyamot. Zalaegerszegen már kialakult egy állandó vendégkör. Főként 25 év felettiekre épül az aerobik. A fiatalok a strandszezon előtt egyszer-kétszer eljönnek, de még nem érzik fontosnak a rendszeres testmozgást.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy 60 évesek is járnak az alakformáló órákra. A táncos és step órákon is ott vannak a 30 felettiek. A táncot mindenki élvezi, igazi kikapcsolódást jelent, mert akkor csak erre lehet és kell is koncentrálni. Olyan ügyes gárdát neveltem ki 10-12 év alatt, hogy a vendégoktatók szinte félnek a zalaegerszegi szereplésektől. Ugyanakkor élvezik is, hogy terhelhetők, lehet újabb és újabb koreográfiát bemutatni.
Ez a csoport időben kezdte a táncot, velem nőttek fel a feladathoz. A középkorúakban nagyobb a kitartás, a csak azért is megtanulom szelleme, mint a fiataloknál. Addig dolgoznak vele, amíg össze nem áll a mozdulat. Ehhez hozzá tartozik, hogy nem igazán edző és vendég szintű a kapcsolatunk, inkább már baráti viszonyról van szó. Adok a véleményükre.


Hogyan látod a fitnesz jövőjét?

A jóga, pilates megismerésével egyre többen rájönnek, hogy kell relaxálni is. A nyugodt órák is szükségesek. Van egy réteg, aki megértette, ha nem is fárad el annyira, mégis hatásosak ezek az órák, csak másképpen. Az egyensúlyt kellene elfogadni, hogy kell pörgős és lassúbb óra is. Ha az edző is példát mutat, ha ő is vezet ilyen nyugodtabb órákat is, akkor ez hitelessé válik a vendégek számára. Viszont, ha egy edző minden nap megöli magát, akkor nem fognak bemenni mondjuk egy jóga órára.
Én is arra törekszem, hogy hétvégén pihenjek, látják, hogy megyek szaunázni, és nem gyilkolom magam a teremben. Így hitelessé válik, amit mondok. Most már inkább minőségi órák vezetésére törekszem.


vissza az előző oldalra

Órarend

Képgaléria

Videógaléria

Zeneletöltés
Hallgassa otthon is
az edzések zenéit!

Rendezvények

további rendezvények

Legfrissebb a blogról

teljes blog megtekintése